Go to the Globe and Mail homepage

Jump to main navigationJump to main content

The home created by architects Rob Kastelic and Kelly Buffey for Toronto clients at the foot of an Ontario ski hill. The design is pure and simple in form yet country comfortable. (Shai Gil/Shai Gil)
The home created by architects Rob Kastelic and Kelly Buffey for Toronto clients at the foot of an Ontario ski hill. The design is pure and simple in form yet country comfortable. (Shai Gil/Shai Gil)

Ontario ski-country retreat is a Modernist home built on a borrowed shape Add to ...

Rob Kastelic and Kelly Buffey built a barn. Generally this wouldn’t be very exciting news, but for architects attuned to the latest thinking in contemporary design, as the two partners of Atelier Kastelic Buffey are, it's a different question. Borrow a shape from traditional buildings, and they run the risk of being called retrograde. Gabled roofs, especially, have been “the pariah of modern architecture,” as Mr. Kastelic says, for almost a century.

More related to this story

But Mr. Kastelic and Ms. Buffey want to ask: Why is that? An exquisite house they’ve designed in Ontario ski country takes the argument further, with a design that is pure and simple in form and yet country-comfortable. And it doesn’t have a flat roof in sight.

The owners, a Toronto family of six, wanted a weekend getaway and a gathering point for their ski-club neighbours. Their site is located right at the base of a slope at Alpine Ski Club – so they’d be able literally to ski back to the house. The clients “wanted to make it a place for play,” says Ms. Buffey. And among their other requests was a barn door.

The finished house does have a barn door, and the house is barn-like in form, with 4,650 square feet of floor space and an expansive two-storey living room that stretches all the way up to the roof. But by hiring Ms. Buffey and Mr. Kastelic, the clients knew they would get a very sophisticated elaboration of those ideas. And they have. This barn has windows with crisp copper frames, and a roof that’s made of copper, which shimmers in the sunlight. The house’s exterior is absolutely free of unnecessary detail and ornament. “Adornment is often used to distract from poorly resolved corners or poor construction,” Ms. Buffey says. “Our buildings bare all. Being candid presents more challenges and it also happens to be more contemporary.”

As you approach the house, you encounter walls covered in siding made of raw cedar, free of knots and arranged horizontally into a tight, clear skin. At the ground, the foundation is wrapped with a layer of limestone. To one side, the cedar boards stand on end to define a garage wall; to the other side, they cascade down to define a deck and a privacy screen of knot-free boards and precisely poured concrete.

Striding into the house, Ms. Buffey explains a principle of their design approach, developed since the couple set out from their previous jobs at KPMB Architects a decade ago: “We have one big move per building” – that is, one major design decision – “and then we detail it very carefully.”

That is an understatement. Take a look into the main level’s living and dining areas. At the centre is a tall feature fireplace, its hearth and its chute made of Indiana limestone. This element is perfect on a small scale: the stone is mitered – cut on a 45-degree angle – for seamless joints. And it is also remarkable on a grand scale, when you try and figure out what’s holding it up. The massive column of stone comes from the ceiling right to the fire itself, and then veers to one side before it reaches the floor. Thanks to some complex engineering, the fire in the middle of the house burns freely with nothing to contain it on three sides.

Such precision finds a counterpoint in rustic textures, like the barn door (on one side of the living room) and the large kitchen table, both made of reclaimed hemlock from a Collingwood warehouse. Above the table, Ms. Buffey designed some custom light fixtures that employ steel beams for an industrial flavour. And the massive kitchen, where the house’s hostess likes to cook for 20, has both the scale and the no-nonsense steel backsplash of a restaurant kitchen. “Because it's a casual house,” Ms. Buffey says, “everything is exposed, everything is easy to access.”

Upstairs, the family’s two girls and two boys each have their own room. Each pair shares a bathroom with colourful pattern tiles; stripes for the boys, dots for the girls. And down in the basement is a rec room of any tween’s dreams, with table tennis table, a big TV for gaming, and a Ligne Roset sofa. There is nothing here that is not well-designed, but there is also nothing uncomfortable.

That includes the house’s most elaborate architectural showpiece, the basement spa. Sitting down in the sauna, Ms. Buffey points out the careful geometry of the cedar benches, their linear patterns arranged to intersect and flip from floor to wall to ceiling without a jagged edge.

Back outside, where that cedar finds its echo on the house’s decking and siding, it’s interesting to note how much more sober and contemporary in appearance the house is than the others on the street, which are a mishmash of middlebrow design ideas. That’s in spite of the fact that they all have gabled roofs. Yes, the one thing that most defines the house’s concept and appearance, its barnlike form, is the greatest thing it has in common with its less pedigreed neighbours.

“The gabled roof was not a stylistic choice on our part,” Ms. Buffey explains. In fact it was required by restrictions that the developer placed on the land. And yet, Ms. Buffey adds, “We came to appreciate that it is a responsible roof form given the site and climate conditions we are confronted with in northern Ontario.” On a practical level, it makes sense; a flat roof is possible here, but it needs to be strong enough to hold a lot of snow. And on an aesthetic level, “we felt it was more honest to reference the local barn buildings than to reference the pseudo-suburban developments that have sprung up around the ski hills in more recent years,” she says.

There are some examples, in the past few years, of strong neo-modernist architects turning back to the gabled roof. Toronto’s award-winning Superkül Architects, who are friendly with Mr. Kastelic and Ms. Buffey, are doing so in their current work. The Swiss architects Herzog and de Meuron, most famous for the Tate Modern, recently designed a tower that resembles a stack of Monopoly houses. And their compatriot Peter Zumthor, who usually works close to his home in a village in the Swiss Alps, has embraced traditional local house forms in his work. Ms. Buffey is a fan of Mr. Zumthor, and the Alpine house owes him a conceptual debt – its mix of pure form and relatively humble materials; the proudly ordinary and the transcendent.

For those who don’t follow the work and words of the architectural avant-garde, this may seem a bit silly. But in an architectural culture like ours, which is still struggling to find a language that suits 21st-century life, it matters. And to Mr. Kastelic and Ms. Buffey, this is simply a matter of expanding the bounds of approved good taste. “We believe that architecture has a deep and evolving vocabulary,” Mr. Kastelic says. “And ultimately, we wanted to create a contemporary home with the characteristic of timelessness rather than timeliness.”

Editor's Note: An earlier online version and the original newspaper version of this story incorrectly stated the material used in the window frames - they are copper - and mis-attributed two quotes. This online version has been corrected.

Follow on Twitter: @alexbozikovic

 

More related to this story

Topics:

In the know

Most popular video »

Highlights

More from The Globe and Mail

Most Popular Stories