Skip to main content
The Globe and Mail
Support Quality Journalism
The Globe and Mail
First Access to Latest
Investment News
Collection of curated
e-books and guides
Inform your decisions via
Globe Investor Tools
Just$1.99
per week
for first 24 weeks

Enjoy unlimited digital access
Enjoy Unlimited Digital Access
Get full access to globeandmail.com
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
var select={root:".js-sub-pencil",control:".js-sub-pencil-control",open:"o-sub-pencil--open",closed:"o-sub-pencil--closed"},dom={},allowExpand=!0;function pencilInit(o){var e=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1]&&arguments[1];select.root=o,dom.root=document.querySelector(select.root),dom.root&&(dom.control=document.querySelector(select.control),dom.control.addEventListener("click",onToggleClicked),setPanelState(e),window.addEventListener("scroll",onWindowScroll),dom.root.removeAttribute("hidden"))}function isPanelOpen(){return dom.root.classList.contains(select.open)}function setPanelState(o){dom.root.classList[o?"add":"remove"](select.open),dom.root.classList[o?"remove":"add"](select.closed),dom.control.setAttribute("aria-expanded",o)}function onToggleClicked(){var l=!isPanelOpen();setPanelState(l)}function onWindowScroll(){window.requestAnimationFrame(function() {var l=isPanelOpen(),n=0===(document.body.scrollTop||document.documentElement.scrollTop);n||l||!allowExpand?n&&l&&(allowExpand=!0,setPanelState(!1)):(allowExpand=!1,setPanelState(!0))});}pencilInit(".js-sub-pencil",!1); // via darwin-bg var slideIndex = 0; carousel(); function carousel() { var i; var x = document.getElementsByClassName("subs_valueprop"); for (i = 0; i < x.length; i++) { x[i].style.display = "none"; } slideIndex++; if (slideIndex> x.length) { slideIndex = 1; } x[slideIndex - 1].style.display = "block"; setTimeout(carousel, 2500); }

Monte Rosa is Switzerland’s highest mountain.

rest/Getty Images/iStockphoto

This year, The Globe and Mail has published more than 450 corrections for errors made either online or in print. It's certainly a lot, but noticeably fewer than in either of the previous two years.

Why the improvement? I can't really say whether editors are catching more mistakes or writers are making fewer of them. But, on average, there is still more than one miscue a day, many of them brought to my attention (or that of other editors) by our clever and ever-vigilant readers.

How obvious are the mistakes Globe journalists make? Several were reported by more than one reader, but would you pick up on them?

Story continues below advertisement

Test your mettle with the following quiz based on just a few of this year's slip-ups. Some are painfully obvious – but anyone who gets them all right deserves a medal, or perhaps a job as a Globe editor.

1. Which is correct: (a) ruffed grouse or (b) ruffled grouse?

Answer: It's (a); the Globe published (b).

2. In Thomas Hardy's book Tess of the d'Urbervilles, where was the character Tess Durbeyfield hanged – (a) Stonehenge, (b) Wintonchester prison, (c) the Tower of London or (d) Talbothays?

Answer: It was (b), although The Globe said Stonehenge, which is where she was arrested.

3. How old was Jacqueline Kennedy when she led a televised tour of the White House: (a) 28 (b) 31 (c) 32 or (d) 35?

Answer: It was (c); we said (b).

Story continues below advertisement

4. Which royal had "alleged Nazi sympathies": (a) King George VI or (b) his brother the Duke of Windsor?

Answer: It was the Duke, but The Globe accused the King, even though the only suggestion of such sympathies came when, in 1939, he asked the government's foreign secretary to "encourage the German government to check the unauthorized emigration of Jews" to Palestine, then administered by Britain.

5. In styling your hair, do you comb your (a) tresses or (b) trusses?

Answer: It's (a) of course, although a Globe story confused steel with hair.

6. Who captained the first circumnavigation of the world: (a) Francis Drake (b) Ferdinand Magellan (c) Juan Sebastian Elcano?

Answer: It's complicated, but not (a), as The Globe said. Magellan led the first voyage of circumnavigation, which was completed after his death by Elcano, who led the surviving members and one ship of Magellan's (just 18 sailors from the original 200 and one ship from the original five) and he returned to Spain. Drake was the first to lead a circumnavigation from start to finish – half a century later.

Story continues below advertisement

7. The Pennine Way is a national walking trail through England to the Scottish Borders. How long is it: (a) 198 miles (b) 256 miles or (c) 268 miles?

Answer: It's (c). When a Globe book review said (b), several readers knew it was wrong, perhaps from personal experience.

8. What is the highest mountain in Switzerland? Is it (a) the Matterhorn (b) Dom (c) Monte Rosa or (d) Nordend.

Answer: It's (c) – but we said (b), which ranks fifth.

9. What was the first film since 1976's The Front in which Woody Allen performed but neither wrote nor directed? Was it (a) Fading Gigolo, (b) Scenes from a Mall (c) The Imposters or (d) Antz?

Answer: Scenes from a Mall. (The Globe went with Fading Gigolo.)

Story continues below advertisement

10. Who first performed the song Don't Stop Believin'? Was it (a) the cast of Glee (b) Cheap Trick (c) Journey or (d) Neil Young.

Answer: (c) – but the Globe said (b).

11. Canadian tennis phenom Eugenie Bouchard and her twin sister, Beatrice, were named after a famous royal's daughters. Was it (a) the Duchess of Cambridge (b) the Duchess of Kent (c) the Duchess of York or (d) the Countess of Wessex?

Answer: It's York. (The Globe said Kent.)

12. Is Inuvik in (a) Yukon (b) the Northwest Territories (c) Nunavut or (d) Alaska?

Answer: (b), although The Globe said (c).

Story continues below advertisement

13. Which one sponsors Canadian tennis ace Milos Raonic – (a) Rolex or (b) Rolodex?

Answer: Of course, it's (a), unless, like The Globe, you have a slip of the fingers.

14. What was Ucluelet, B.C., known as years ago: (a) Long Beach (b) Tofino (c) Ucluelet or (d) Terrace Beach?

Answer: It's (c) – the name has always been Ucluelet, even if a Globe story said (a).

15. When was the country now called Yugoslavia born – (a) 1918 (b) 1925 (c) 1945 or (d) 1950?

Answer: (a) – not (c), as The Globe reported.

Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

To view this site properly, enable cookies in your browser. Read our privacy policy to learn more.
How to enable cookies