Skip to main content

When Toronto architect Greg Dunn and his wife Heidi decided that they and the couple's burgeoning family had outgrown their home in Bloor West Village, their first thought was to buy another old house in this popular Toronto neighbourhood and renovate it. The Dunns soon found a property that suited them. The residence on a narrow, long, steeply sloping site lay south of Bloor West, and backed on to a wildly picturesque ravine just west of High Park.

Then the couple took a closer look at the existing house on the lot and did the math. Like several other people I've met who were considering renovation as a cure for space problems, they found that an adequate overhaul would be scarcely less expensive than building from scratch. But financing the scheme wasn't the only concern. Even a thoroughgoing makeover of the extant house would not yield the new square footage they needed for themselves and their three girls.

So it was that the Dunns resolved to tear down the house and reconceive their small lot as an integrated piece of architecture and landscaping. To help them realize their ambitions, they turned to architects Margaret Graham and Andre D'Elia, principals in the Toronto firm of Superkül Inc. (Mr. Dunn's architectural practice keeps him busy with large commercial real-estate developments around the world, so he decided he had neither the time nor the expertise to tackle the intricacies of a residential project.)

Story continues below advertisement

The result of Superkül's efforts - for the record, the firm's project architect was Drew Sinclair - and those of landscape designer Robert Ng, is a refined and lovely rural spot in the midst of the metropolis.

The new house is boxily modern, but it doesn't make a fuss about its modernity, or anything else: the clients did not want a dwelling that makes a statement. Dark, iron-toned glazed brick on the street side façade helps the building blend into its streetscape of mostly older homes. The now-vanished house was perched atop a sharp hillside leading down to the lip of the ravine. The new house and its back garden now step gracefully together down the decline in a series of plateaus, each providing a different interesting perspective on the densely treed ravine beyond. Of the numerous ravine houses I've seen over the years, this one is among the best at knitting nature and architecture into an effective and attractive whole.

Every part of the 3,000-square-foot house seems fully lived-in by the active young family of five, and no part of it is purely ceremonial. Entering the front door, the visitor finds himself immediately inside the kitchen (with its walk-out terrace) and dining area, which is appropriate for people who like to entertain a lot and who spend much of their time together around the dining-room table. The living room, separated from the rest of the street-level floor by a massive, handsome fireplace, is off to the rear, and commands a panoramic overlook of the garden and ravine below. (Superkül likes to put enormous windows into their houses, and this one is no exception.)

The upper level is essentially a conventional bedroom floor, with a master suite at the back, and three additional rooms toward the front of the house. But even within a space mostly determined by a traditional program - giving everyone a place to sleep - the architects have introduced art: The master suite and the children's rooms are connected by an elegant bridge, alongside which a light-well and wall of glass two storeys high invite sunshine into the heart of the house.

Unlike an ordinary basement, the bottom level - the floor below the street entrance, that is - is occupied by far more than heating and air-conditioning units, utility closets and so on. The children's nanny lives there, in a fully outfitted suite. There is a playroom for the kids, and an office for Heidi Dunn. And at the rear, opening onto a spacious deck hovering over the lower garden, is a family room.

If the street-side level of the house is a place of urban sociability and society - its relatively small areas speak of intimate encounters and conversations with friends and neighbours - the lower floor is remarkable for its sense of seclusion and refuge.

Which is as the clients wished. Mr. Dunn's job keeps him in airports, on planes and in foreign cities and hotels for much of every working week. When he gets home, he told me, he wants to get away from all that and relax with his family. (Like many other men in mid-career, he has no hobbies.) The family room Superkül has carved from the rear of his house is one of those rare, perfect urban places where one can feel a thousand miles away from the hectic pace of work and city life, and deep inside the green beauty Toronto offers in abundance to those who seek and find it.

Report an error Editorial code of conduct
Comments

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • All comments will be reviewed by one or more moderators before being posted to the site. This should only take a few moments.
  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed. Commenters who repeatedly violate community guidelines may be suspended, causing them to temporarily lose their ability to engage with comments.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.
Cannabis pro newsletter