Go to the Globe and Mail homepage

Jump to main navigationJump to main content

AdChoices
View of the glass-and-stone entry of the new Richard Ivey School of Business from Western Road in London, Ont.
View of the glass-and-stone entry of the new Richard Ivey School of Business from Western Road in London, Ont.

University infrastructure

Ivey School of Business goes green Add to ...

A quadrangle building, a time-honored tradition of building around a courtyard used in colleges and universities around the world, has been chosen for the new Richard Ivey School of Business in London, Ont.

The University of Western Ontario is well known for its gothic collegiate architecture. The addition of this 234,000 square-foot building promises to respect the traditions of the past, but points the way to a sustainable future.

The structure aims to achieve a Gold level Leadership in Energy and Environmental Design certification from the Canadian Green Building Council.

Ground was broken on Sept. 10 at the building site with completion of the first phase of construction scheduled for March of 2011.

The exterior skin of the three-storey glass and cut-stone structure building will use locally quarried and fabricated masonry walls, combined with generous windows to the exterior and to the interior courtyard.

Toronto-based architecture firm Hariri Pontarini Architects was chosen to design the building. EllisDon has been chosen as the general contractor.

Last week Richard Ivey announced a new $8.5-million commitment to the project. The gift increased the Ivey family's commitment made in 2007 from $6.5-million to $15-million. The provincial and federal government are each funding $25-million for the project.

The project aims to foster sustainability over time.

The roof of the building will slope inward to collect rainwater, feeding a reflecting pool within the courtyard. The pool will be used for evaporative cooling, tempering outdoor air before it is supplied to air-handling systems.

Overflow rainwater will be collected in an underground cistern and used for toilets as well for irrigation. Solar collectors will be located on the roof. A solar hot water system will provide the domestic hot water supply.

The atrium space of Ivey Hall and the large volumes of the classrooms are designed with energy recovery ventilation to reduce energy use. Operable windows throughout the building will afford ample natural ventilation.

The building is designed to balance abundant natural daylight with the requirements of solar shading and thermal insulation. The southern and western exposures will be equipped with exterior shading louvers on the windows to reduce the amount of transmitted solar energy in the classrooms and offices.

The building will be located at the west side of Western Road in front of Brescia University College.

Ivey's undergraduate business program has grown by 40 per cent in the past three years and is expected to double in size by 2013. Its PhD program has tripled in size in the past decade.

Ivey has run out of space to expand at its current location. This new building will allow Ivey's faculty and students, currently dispersed across five different locations, to be housed together.

"As a thought leader in sustainability, we are proud that our new home will be as environmentally friendly and energy efficient as possible and we are extremely grateful to the Ivey family for helping us meet this high standard," said Carol Stephenson, dean of the school.

Report Typo/Error
 

In the know

Most popular videos »

Highlights

More from The Globe and Mail