Skip to main content
The Globe and Mail
Support Quality Journalism
The Globe and Mail
First Access to Latest
Investment News
Collection of curated
e-books and guides
Inform your decisions via
Globe Investor Tools
Just$1.99
per week
for first 24 weeks

Enjoy unlimited digital access
Enjoy Unlimited Digital Access
Get full access to globeandmail.com
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
var select={root:".js-sub-pencil",control:".js-sub-pencil-control",open:"o-sub-pencil--open",closed:"o-sub-pencil--closed"},dom={},allowExpand=!0;function pencilInit(o){var e=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1]&&arguments[1];select.root=o,dom.root=document.querySelector(select.root),dom.root&&(dom.control=document.querySelector(select.control),dom.control.addEventListener("click",onToggleClicked),setPanelState(e),window.addEventListener("scroll",onWindowScroll),dom.root.removeAttribute("hidden"))}function isPanelOpen(){return dom.root.classList.contains(select.open)}function setPanelState(o){dom.root.classList[o?"add":"remove"](select.open),dom.root.classList[o?"remove":"add"](select.closed),dom.control.setAttribute("aria-expanded",o)}function onToggleClicked(){var l=!isPanelOpen();setPanelState(l)}function onWindowScroll(){window.requestAnimationFrame(function() {var l=isPanelOpen(),n=0===(document.body.scrollTop||document.documentElement.scrollTop);n||l||!allowExpand?n&&l&&(allowExpand=!0,setPanelState(!1)):(allowExpand=!1,setPanelState(!0))});}pencilInit(".js-sub-pencil",!1); // via darwin-bg var slideIndex = 0; carousel(); function carousel() { var i; var x = document.getElementsByClassName("subs_valueprop"); for (i = 0; i < x.length; i++) { x[i].style.display = "none"; } slideIndex++; if (slideIndex> x.length) { slideIndex = 1; } x[slideIndex - 1].style.display = "block"; setTimeout(carousel, 2500); }

The Toronto-area home of Francesco and Brenda Di Sarra.

Bob Gundu/Bob Gundu

The home of Francesco Di Sarra, an architect, and his wife, Brenda, a real estate agent, appears to make no sense. It’s on the edge of Toronto, just off a major highway and minutes from Canada’s Wonderland, a massive amusement park. Logically, it should be as generic and chock-a-block as the many nearby subdivisions.

Instead, the 6,000-square-foot place feels like a rural, if modern, country villa. Outside, sleek grey boxes sprawl across a valley ridge. Inside, the attention to detail is anything but rote – the bricks backing the fireplaces are arranged in a herringbone pattern that echoes the inlaid walnut floors. All around, large windows frame views to two acres of century-old oaks, trees that hide any neighbouring homes.

Despite its proximity to a highway and an amusement park, the home feels more like a secluded country villa.

Bob Gundu/Bob Gundu

That the property hasn’t been converted into a townhouse complex or a set of McMansions can be explained by the Toronto Region Conservation Authority, which prohibits building on the site. But how did the Di Sarra’s manage to construct a house over the past five years that gleams with newness (and just gleams period, with lines of brass incised into the exterior)?

Story continues below advertisement

When the Di Sarra’s bought the property in 2013, there was already a more modest house on the site (no herringbone, no brass). Because of the grandfathered structure, the conservation authority would allow them to renovate extensively, just not extend the original footprint.

A dramatic feature wall, clad in green marble, sets the kitchen apart from a neighbouring space.

Bob Gundu/Bob Gundu

At the time, Mr. Di Sarra was hoping to experiment with his architecture. He had graduated from the Carlton University School of Architecture in 1996, then spent 16 years as a contractor before launching his own architecture firm, FrankFranco. He wanted to build a home that could showcase his ideas, not necessarily be constrained by a 60-year-old layout.

The existing building had certain characteristics that he appreciated, though, including the fact that it wasn’t open-concept, as many modern homes are, but was separated into distinct rooms, including a sunken basement den beneath a mezzanine that’s still there. “I like having separate rooms because they are more intimate,” Mr. Di Sarra says. “The house is 6,000 square feet, but it doesn’t feel that way.”

The home eschews an open-concept layout, favouring separate, intimate rooms.

Bob Gundu/Bob Gundu

Mr. Di Sarra’s willingness to work with the architecture helped secure the purchase. “When we made the offer, I wrote the owner a letter because I knew that she was tied to the house,” Ms. Di Sarra says. “She had been here since the sixties, raised her family here and I knew she wanted it to go to another family, not a builder looking to flip. So I explained that Frank was an architect, that we would be living here with our two boys and that we would maintain the integrity of the house. She had other offers but took ours in part because of that commitment.”

The current incarnation is far more contemporary, such as the black-and-white op-art lining the back of the car port. But if the house were a song, it would be a remix, not a rewrite. Even features that seem entirely new aren’t. The backyard pool surrounded by geometric landscaping and adjacent to a fun, graffiti-inspired mural doesn’t seem very 1950s. But the pool itself is, in fact, original – only the previous owner had filled it in with dirt, so the Di Sarra’s uncovered and revived it.

A graffiti-inspired mural adds a splash of contemporary fun.

Bob Gundu/Bob Gundu

Likewise, much of the home’s exterior is Eramosa limestone that seems to have the polish or recently quarried cladding. However, it all once formed retaining walls for the previous owner’s gardens, gardens that had overgrown. “The blocks were 10 inches thick,” says Mr. Di Sarra, who did most of the construction himself, including digging out the stone. “I was able to split them to make the cladding. I almost had enough to clad the whole house, but where I didn’t I used black brick.”

The ability to find an existing material and turn it to his aesthetic advantage is something that Mr. Di Sarra does very well and is evident elsewhere in his home. For the design, he worked a bit like a chef shopping in a food market, tailoring his ideas to the finishes he could find as he went along (often off-cuts or end-of-stock items), rather than envisioning something specific that might not have been available.

Story continues below advertisement

Large windows throughout the home offer views of the century-old oak trees that surround the property.

Bob Gundu/Bob Gundu

A dramatic feature wall in the foyer is clad in slabs of glittering green marble. Gold flecks in the rock pick up the warm tones in the surrounding walnut, as well as the large brass handle inset into the front door. The composition looks considered, but the marble was left over from the lobby of Mississauga’s curvy Marilyn Monroe towers and bought at a warehouse clearance sale.

“I have an idea of what I want the space to look like in my mind,” Mr. Di Sarra says. “But I also adjust to suit as I go.”

The sense of pragmatism is ostensibly at odds with the many poetic aspects of the house. The inside edge of the aforementioned brass door handle is laser etched with a love note to Mr. Di Sarra’s family. It’s not visible, only felt every time someone opens and closes the door. Similarly, the aforementioned exterior brass insets, as well as a series of walnut wall panels in the kitchen, are shaped as stylized tulips – Ms. Di Sarra’s favourite flower, another architectural love note.

Geometric landscaping surrounds the backyard pool.

Bob Gundu/Bob Gundu

“For my own home, I pushed every detail as far as possible,” says Mr. Di Sarra, who points out that the interiors of his bathroom drawers have been mitered to make them more smooth, less box-y.

But the seeming frivolity is balanced by rational business sense. Mr. Di Sarra estimates that the woodwork alone in the house would have cost him $250,000. Instead of spending that on one-off items – such as the inlaid tops of the standing desks in his home studio – he used it to hire a team, buy woodworking equipment and launch his own millwork business, Pomegranate Cabinetry, a separate entity to FrankFranco that now works with other architecture offices including long-established studio, Giannone Petricone Associates.

Mr. Di Sarra launched a millwork business, which made it easier to complete the extensive woodwork throughout the home.

Bob Gundu/Bob Gundu

“Having the millwork business is great,” he says, “because it allows me to think of something and make it happen, especially difficult things. Sometimes I drive the guys crazy asking for details, but it’s those things that make a place special.”

Story continues below advertisement

Your house is your most valuable asset. We have a weekly Real Estate newsletter to help you stay on top of news on the housing market, mortgages, the latest closings and more. Sign up today.

Follow related topics

Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

To view this site properly, enable cookies in your browser. Read our privacy policy to learn more.
How to enable cookies