Skip to main content
The Globe and Mail
Support Quality Journalism.
The Globe and Mail
First Access to Latest
Investment News
Collection of curated
e-books and guides
Inform your decisions via
Globe Investor Tools
Just$1.99
per week
for first 24 weeks

Enjoy unlimited digital access
Enjoy Unlimited Digital Access
Get full access to globeandmail.com
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
var select={root:".js-sub-pencil",control:".js-sub-pencil-control",open:"o-sub-pencil--open",closed:"o-sub-pencil--closed"},dom={},allowExpand=!0;function pencilInit(o){var e=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1]&&arguments[1];select.root=o,dom.root=document.querySelector(select.root),dom.root&&(dom.control=document.querySelector(select.control),dom.control.addEventListener("click",onToggleClicked),setPanelState(e),window.addEventListener("scroll",onWindowScroll),dom.root.removeAttribute("hidden"))}function isPanelOpen(){return dom.root.classList.contains(select.open)}function setPanelState(o){dom.root.classList[o?"add":"remove"](select.open),dom.root.classList[o?"remove":"add"](select.closed),dom.control.setAttribute("aria-expanded",o)}function onToggleClicked(){var l=!isPanelOpen();setPanelState(l)}function onWindowScroll(){window.requestAnimationFrame(function() {var l=isPanelOpen(),n=0===(document.body.scrollTop||document.documentElement.scrollTop);n||l||!allowExpand?n&&l&&(allowExpand=!0,setPanelState(!1)):(allowExpand=!1,setPanelState(!0))});}pencilInit(".js-sub-pencil",!1); // via darwin-bg var slideIndex = 0; carousel(); function carousel() { var i; var x = document.getElementsByClassName("subs_valueprop"); for (i = 0; i < x.length; i++) { x[i].style.display = "none"; } slideIndex++; if (slideIndex> x.length) { slideIndex = 1; } x[slideIndex - 1].style.display = "block"; setTimeout(carousel, 2500); } //

Inside Stock TC, designed by architect Ralph Giannone and his wife Pina Petricone.

Stock TC

To those who know, it remains one of the most romantic love stories of all time.

Imagine the pressure: You meet the love of your life but, five years later, your, er, job, disallows you to marry; you tough it out because your sense of duty and obligation override your emotions; less than a year later, you cast aside that mantle and run into the arms of your lover … and spend the rest of your life having adventures together.

That story – of King Edward VIII and how he abdicated the throne for American socialite Wallis Simpson – is forever trapped in stone as “ERVIII” on the face of the 1936 Dominion Public Building on Yonge Street just north of Eglinton Avenue.

Story continues below advertisement

Stock TC at Postal Station K, the 1936-built Dominion Public Building on Yonge Street just north of Eglinton Avenue.

Stock TC

“If I recall, we couldn’t find another one in Toronto, so it’s extremely unique,” remembers architect Graeme Stewart of ERA Architects, the firm that helped developer Rockport Group restore the building. “And the building itself, it’s this reduced from of Classicism, and it’s quite beautiful, so we were thrilled to work on it.”

Exciting, eh? But, for decades, what happened inside the building was less than exciting, as the humdrum business of sorting mail took place at Postal Station K. If it weren’t for the generous forecourt, which had become a gathering place, and the fact that it was on the site of Montgomery’s Tavern, where William Lyon Mackenzie assembled his rebels in 1837, it’s possible the site might not have loomed so large in the mental map of North Torontonians.

But boy, did it loom … so large in fact, when Canada Post put the building up for sale in 2012, there were cries of “Not another condo” and “Save Postal Station K” heard regularly, and loudly. Talk, back then, was not only to preserve the building and forecourt completely, but also that the building continue to be accessible to the public rather than transformed into yet another private amenities space.

Architect Giannone says the grocery concept at Stock TC is their first. The challenge was to respect the history of the building while giving it new life, he adds.

Giannone Petricone Associates

Today, standing in the colourful, shiny-clean, bustling space that is Stock TC, chatting with Terroni co-founder Cosimo Mammoliti and architect Ralph Giannone, those eight-year-old rallying cries absorb into the happy din of customers filling carts with everything from fresh pasta and cowboy steaks to croissants and bomboloni.

“It is our first one, this grocery concept,” says Mr. Giannone, who with wife, Pina Petricone, designed the interiors of Mr. Mammoliti’s successful restaurants. For this space – created with artisanal butcher Stephen Alexander of Cumbrae’s (the 'C' in ‘TC’) – the challenge was to respect the history of the building while giving it new life. “The secret is that there’s a huge commercial kitchen on display, so all this product, everything that’s made, is coming off that line.”

Indeed, framing a few of the food prep areas are wiggly bits covered in felt to represent curtains, thereby turning employees into actors: certainly more exciting than watching mail shoved into slots. But, in tribute to that former function, there are poker-like tells throughout the design, and they start right under one’s feet.

“We did not know that this floor existed,” says Mr. Giannone, moving over to allow this author to fully drink in the emerald-green and black bowtie-pattern rendered in gorgeous terrazzo, “because it was covered by three inches of concrete.” While not all of it could be restored, there was enough to demarcate the centre-hall floor plan that once existed.

Story continues below advertisement

The soon-to-be-opened restaurant, Stock Bar, is located one floor above ground level.

Giannone Petricone Associates

And, even though the original coffered ceiling had “disappeared over time,” the team – which included ERA Architects – decided to create custom, boxy light fixtures with the exact dimensions to hang at the same spots to create “ghosts” over the raw (and original) concrete.

Upstairs, where the soon-to-be-opened restaurant, Stock Bar, is located – “We originally just wanted the ground floor,” Mr. Mammoliti says with a laugh – the eye is struck immediately by the warmth of leather, brass, tile, and golden wood, which combine to evoke a 1940s/50s men’s club atmosphere.

To keep things playful, however, marble in the floor surrounding the bar has been notched to represent a postage stamp. “Do you know what it is to cut every piece of marble, and then put the piece [of wood], do we really have to do this?” Mr. Mammoliti remembers lamenting to Mr. Giannone, “Who the heck is going to notice?” Both men laugh, and Mr. Mammoliti quickly confirms that it was all worth it in the end.

Overhead, Ms. Petricone points to felt chevrons in the ceiling: “It echoes the big filing cabinets of the post office.”

The Stock Bar will feature leather seating, brass, tile, and golden wood, which combine to evoke a 1940s/50s men’s club atmosphere.

Riley Snelling

The third-floor event space, by contrast, is an airy pavilion or “garden room” that would fit right in on Palm Canyon Drive in the Palm Springs of the 1960s or 70s, with shopping mall-esque brown quarry tile, archway portals, and a rich, mahogany zig-zag ceiling. “This is transportive,” Mr. Giannone says. “You want to be somewhere else, you’re not necessarily in Toronto.” Hopefully, Torontonians will embrace this space for weddings or landmark birthdays, says Mr. Mammoliti, who opens glass doors to show off the massive outdoor terrace. Out here, one marvels at the fact that RAW Design chose real limestone – rather than the ubiquitous metal panel or cement board – to clad the large soffit on the rental tower overhead.

The soffit pairs well with the original building’s Queenston limestone, which had to be restored, ERA’s Mr. Stewart says: “There was an enormous expense that went into this, so kudos to the ownership group … they really didn’t cut any corners.”

Story continues below advertisement

Ironically, standing up here where one can almost reach out and touch the ever-growing forest of high rises around busy Yonge and Eglinton, what is most striking is directly below, where a neighbourhood’s love affair with a simple, quiet forecourt, has been rekindled.

“It’s an important space in the city,” Ms. Petricone says, smiling.

Your house is your most valuable asset. We have a weekly Real Estate newsletter to help you stay on top of news on the housing market, mortgages, the latest closings and more. Sign up today.

Your Globe

Build your personal news feed

  1. Follow topics and authors relevant to your reading interests.
  2. Check your Following feed daily, and never miss an article. Access your Following feed from your account menu at the top right corner of every page.

Follow the author of this article:

Follow topics related to this article:

View more suggestions in Following Read more about following topics and authors
Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

To view this site properly, enable cookies in your browser. Read our privacy policy to learn more.
How to enable cookies