Skip to main content
The Globe and Mail
Support Quality Journalism.
The Globe and Mail
First Access to Latest
Investment News
Collection of curated
e-books and guides
Inform your decisions via
Globe Investor Tools
Just$1.99
per week
for first 24 weeks

Enjoy unlimited digital access
Enjoy Unlimited Digital Access
Get full access to globeandmail.com
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
var select={root:".js-sub-pencil",control:".js-sub-pencil-control",open:"o-sub-pencil--open",closed:"o-sub-pencil--closed"},dom={},allowExpand=!0;function pencilInit(o){var e=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1]&&arguments[1];select.root=o,dom.root=document.querySelector(select.root),dom.root&&(dom.control=document.querySelector(select.control),dom.control.addEventListener("click",onToggleClicked),setPanelState(e),window.addEventListener("scroll",onWindowScroll),dom.root.removeAttribute("hidden"))}function isPanelOpen(){return dom.root.classList.contains(select.open)}function setPanelState(o){dom.root.classList[o?"add":"remove"](select.open),dom.root.classList[o?"remove":"add"](select.closed),dom.control.setAttribute("aria-expanded",o)}function onToggleClicked(){var l=!isPanelOpen();setPanelState(l)}function onWindowScroll(){window.requestAnimationFrame(function() {var l=isPanelOpen(),n=0===(document.body.scrollTop||document.documentElement.scrollTop);n||l||!allowExpand?n&&l&&(allowExpand=!0,setPanelState(!1)):(allowExpand=!1,setPanelState(!0))});}pencilInit(".js-sub-pencil",!1); // via darwin-bg var slideIndex = 0; carousel(); function carousel() { var i; var x = document.getElementsByClassName("subs_valueprop"); for (i = 0; i < x.length; i++) { x[i].style.display = "none"; } slideIndex++; if (slideIndex> x.length) { slideIndex = 1; } x[slideIndex - 1].style.display = "block"; setTimeout(carousel, 2500); } //

Leah Life's 1952 house in the Bathurst Street and Lawrence Avenue West area was fully renovated by architect Cindy Rendely.

Nanne Springer/Nanne Springer

They barely knew one another, but a promise is a promise.

To explain: Cindy Rendely and Harold Manker knew each other as teenagers. Many decades later, Ms. Rendely, a goldsmith and jeweller, became an architect. Mr. Manker, a condo builder, followed her new career with interest; he’d say to his wife, Leah Life, that should they ever decide to renovate, there could be only one choice.

But, laughs Ms. Life, she was “the shoemaker’s wife” who went barefoot, architecturally speaking: her 1952 house in the Bathurst Street and Lawrence Avenue W. area was falling apart.

Story continues below advertisement

But in 2013, the condo-builder invited the architect over to catch up and have a look at the place. And, though they only spoke for a few hours, Ms. Life and Ms. Rendely hit it off. A few years later, however, and still without a firm plan to begin a renovation, the unthinkable happened.

The dining area has striking Hans Wegner chairs in a cobalt blue.

Nanne Springer/Nanne Springer

“So how many weeks after he died did I call you?” Ms. Life asks Ms. Rendely with a laugh.

“Pretty soon,” the architect says, reaching for her glass of wine.

The two women are gazing across the dark, still water at the massive weeping beech in Ms. Life’s backyard. On this hot, steamy night, the tree’s long branches look as though they’d like to stretch a little further and take a dip. “I didn’t want to leave my tree or my pool, so let’s see what we can do,” Ms. Life remembers thinking. So, in 2016, they got to work.

Ms. Life refused to let go of the massive weeping beech and swimming pool in her backyard.

Nanne Springer/Nanne Springer

Strangely, the pair began with an “intimate conversation” about furniture. Ms. Life described a childhood memory of visiting a home in the 1970s and the very stylish Roche Bobois Mah Jong sofa that dominated the living room; accustomed to hand-me-downs, it was quite the sight and she swore she’d own one someday. So, Ms. Rendely ordered one of the modular masterpieces. And, since it would be placed near the dining area, it would work well, too, says Ms. Life: “I needed something that I could move around, and it can [go] from two people having dinner to 30 people having dinner.

“I’m party-central for the family, so all the Jewish holidays are at my house,” she says with a laugh.

Ms. Life got ample space to host two to 30 people in the dining area.

Nanne Springer/Nanne Springer

Space planning was next, and, again somewhat strangely, when all was said and done the house ended up a little smaller and with fewer bedrooms. Smaller because a rear “bump-out” was deemed unnecessary; lighter on bedrooms because the building needed only to house Ms. Life and her teenage daughter (now in university).

Story continues below advertisement

“Usually everyone has a wish-list and it’s always bigger and more and more, right?” says Ms. Rendely, a hint of frustration in her voice. “People are always designing for the next buyer, and I say to clients, ‘for the next buyer, this could be a teardown.’”

The front door has a mish-mash of 'very Toronto' angel bricks and a metal panel.

Nanne Springer/Nanne Springer

And speaking of teardowns, while this neighbourhood has seen many of the original dwellings fall so a ham-fisted faux chateaux can replace them, both client and architect agreed that the long and “very Toronto” orangey-yellow brick should stay, along with the roofline and the home’s radiant floors. To Ms. Rendely’s jeweller’s eye, however, a few windows had to be tweaked for symmetry’s sake, and the “willy-nilly” patch of angel brick near the front door had to be covered with something more finely crafted. Enter Hamilton-based metal panel manufacturer Sobotech, which Ms. Rendely had used before.

Interestingly, Ms. Rendely had been one of Sobotech’s first customers to ask to apply their zero-maintenance product to a residential building; this time, she went one further and asked them to create perforations. They obliged, although they’d not done that before either. Ms. Rendely and her team “drew every circle” to figure out what looked best.

“It’s just organized chaos on a grid,” the architect says, flashing her big smile. After seeing how the panel beside the front door allowed daylight to enter the house and, at night, shine beacon-like, she came up with the name Veiled House. While the casual passerby may not notice, eagle-eyed architecture aficionados will note that the metal panels have been powder-coated to match the window frames.

The metal panels are powder-coated to match the interior window frames.

Nanne Springer/Nanne Springer

That level of detail, of course, carries inside. Step inside the cozy foyer and everything is precise, angular, logical. The colour palette is all warm greys, creamy whites, and a muted wood grain in the Bulthaup kitchen. Shelves float and walls slide to change room configurations. And absolutely nothing hinders the view of the lush, green backyard. The eye is surprised only by the aforementioned sofa and Hans Wegner dining chairs in a matching – and very striking – cobalt blue.

One sliding wall reveals a powder room that connects to a larger change room/shower in the garage. Since Ms. Life allows a friend to use the pool to give swimming lessons – ”I love the sound of screaming children in the pool – best sound in the world,” she says – the garage has been designed as a separate building with access from the street and the backyard, so Ms. Life doesn’t have to be home when lessons take place (sadly none this year due to COVID-19). It also works well to segregate smokers during parties.

Story continues below advertisement

The colour palette is all warm greys, creamy whites and a muted wood grain in the Bulthaup kitchen.

Nanne Springer/Nanne Springer

Upstairs, more walls that slide and more calming materials, but more noteworthy is the addition of a large lounge area with a coffee station and mini-fridge – ”We could’ve had a bedroom here,” Ms. Rendely says – and the master bathroom that steals a little natural light via a long, frameless window.

Over all, the home offers shadowy places to cocoon and feel safe in, and others where one can be on full display, such as the living/dining area, which has no window coverings. While this satisfies the two extremes of human behaviour, it’s also been great to have those choices while holed up during the pandemic.

“People stop to look at the pine cone by Floyd Elzinga – he’s a welding artist in Niagara region – and then they’ll see us eating and having a bottle of wine, and then they’ll look away, and then we try and [engage them],” Ms. Life says. “So it’s kind of like sitting on the front porch.”

Your house is your most valuable asset. We have a weekly Real Estate newsletter to help you stay on top of news on the housing market, mortgages, the latest closings and more. Sign up today.

Nanne Springer/Nanne Springer

Your Globe

Build your personal news feed

  1. Follow topics and authors relevant to your reading interests.
  2. Check your Following feed daily, and never miss an article. Access your Following feed from your account menu at the top right corner of every page.

Follow the author of this article:

Follow topics related to this article:

View more suggestions in Following Read more about following topics and authors
Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

To view this site properly, enable cookies in your browser. Read our privacy policy to learn more.
How to enable cookies