Skip to main content
The Globe and Mail
Support Quality Journalism
The Globe and Mail
First Access to Latest
Investment News
Collection of curated
e-books and guides
Inform your decisions via
Globe Investor Tools
Just$1.99
per week
for first 24 weeks

Enjoy unlimited digital access
Enjoy Unlimited Digital Access
Get full access to globeandmail.com
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
Just $1.99 per week for the first 24 weeks
var select={root:".js-sub-pencil",control:".js-sub-pencil-control",open:"o-sub-pencil--open",closed:"o-sub-pencil--closed"},dom={},allowExpand=!0;function pencilInit(o){var e=arguments.length>1&&void 0!==arguments[1]&&arguments[1];select.root=o,dom.root=document.querySelector(select.root),dom.root&&(dom.control=document.querySelector(select.control),dom.control.addEventListener("click",onToggleClicked),setPanelState(e),window.addEventListener("scroll",onWindowScroll),dom.root.removeAttribute("hidden"))}function isPanelOpen(){return dom.root.classList.contains(select.open)}function setPanelState(o){dom.root.classList[o?"add":"remove"](select.open),dom.root.classList[o?"remove":"add"](select.closed),dom.control.setAttribute("aria-expanded",o)}function onToggleClicked(){var l=!isPanelOpen();setPanelState(l)}function onWindowScroll(){window.requestAnimationFrame(function() {var l=isPanelOpen(),n=0===(document.body.scrollTop||document.documentElement.scrollTop);n||l||!allowExpand?n&&l&&(allowExpand=!0,setPanelState(!1)):(allowExpand=!1,setPanelState(!0))});}pencilInit(".js-sub-pencil",!1); // via darwin-bg var slideIndex = 0; carousel(); function carousel() { var i; var x = document.getElementsByClassName("subs_valueprop"); for (i = 0; i < x.length; i++) { x[i].style.display = "none"; } slideIndex++; if (slideIndex> x.length) { slideIndex = 1; } x[slideIndex - 1].style.display = "block"; setTimeout(carousel, 2500); }

La Maison Boutique Coloniale in Montreal's hip Le Plateau-Mont-Royal neighbourhood.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

When interior designer Michael Godmer and his architect husband Mathieu Turgeon went looking for a new residence that would also serve as Michael’s studio, little did they expect that they would end up buying half a house – literally.

Located in the heart of Montreal’s hip Le Plateau-Mont-Royal borough, the three-storey building is an oddity in being only 12-feet wide, half the standard 24-foot span of the typical abode in the neighbourhood.

“It piqued our curiosity. There was something ultra-charming about it,” Mr. Godmer says.

Story continues below advertisement

They also saw the place had potential as the ideal staging ground for a three-tiered space in which one moves seamlessly from the public to the private: the ground floor as studio/meeting room, the main floor as living space/showroom and the top floor as private quarters.

The challenge was to make maximum use of the limited space while also retaining key elements and details of the original house, built in the late 19th century.

The aim for La Maison Boutique Coloniale redo was to strike a balance between the traditional and the contemporary.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

A pediment-topped dark-green door framed by stonework serves as a welcoming entrance to the Maison-Boutique Coloniale, as it is dubbed. Once inside, one is struck by the clean lines of the natural-light-filled collaborative workspace. There is a long desktop along one wall. Shelves mounted along the wall hold sample materials from different projects. Against the opposite wall is a floor-to-ceiling String shelving unit.

Occupying a prominent place is the original winding staircase that leads to the first floor. Beyond it is a newly built passageway giving access to a meeting room at the very back.

The conference room at the rear is meant to convey a 'speakeasy atmosphere.'

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

La Maison Boutique Coloniale by designer Michael Godmer, Montreal.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

The room, which once housed the hot-water heater, has been transformed into a cozy conference area complete with velvet terracotta-coloured curtains, triple-globe hanging light fixture and exposed brick-and-stone walls. In stark contrast to the front room with its white surfaces and airy feel, the space is meant to have a touch of “speakeasy atmosphere” to it, Mr. Godmer said.

Cleverly integrated along both sides of the passageway, concealed behind white panelled doors with brass knobs are storage and service units as well as a striking minimalist powder room with whitewashed brick and black-and-white terrazzo.

This striking powder room is concealed by a white panelled door along the hallway.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

The pine floors, both in the workspace and elsewhere in the house, were kept intact but bleached.

Story continues below advertisement

“The pine floors are original. We bleached them to get more of a Scandinavian look and create a light-reflective, open feel,” said Mr. Godmer, 29, whose husband works outside the home studio at an architectural firm. (There are two other members of the family: poodles Jacques and Barbara.)

The home's pine floors were left intact and bleached.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

The first floor boasts a highly functional kitchen that makes the best of limited space. A long marble-topped counter in the centre of the room includes deep pull-out drawers that store the dishes. The terracotta floor is a nod to the original terracotta that was in too poor a condition to salvage.

Custom-made oak cabinets are highlighted by recessed brass pulls. The black-framed sliding doors give onto the postage-stamp-size deck. At 11 feet, the high ceiling adds a welcome sense of openness.

The high-ceilinged kitchen features custom-made cabinets highlighted by their recessed pulls.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

Just off the kitchen, a delicate brass light fixture hangs over the 19th-century Shaker dining-room table.

In keeping with the brass motif, a long, thin shelf of brass tops the marble backsplash behind the kitchen’s range.

The thin brass shelf above the backsplash matches the light fixture that hangs over the kitchen island.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

Off the dining area, facing a mid-20th century walnut sideboard, is the original staircase, with its unusual banister that sweeps upwards in dramatic vertical fashion.

Story continues below advertisement

In the living room, with its stark white-brick wall and floor-to-ceiling curtains, two reproductions of the iconic 1925 Wassily Chair by Bauhaus member Marcel Breuer add a classic modernist touch.

The living room serves to showcase different design concepts and furnishings. Mr. Godmer regularly rotates different pieces through the space. “We want to highlight local artists and artisans,” he says.

The living room features two reproductions of Marcel Breuer's 1925 Wassily Chair.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

These days, a work in acid-etched and laser-cut steel by Montreal-based artist James Kennedy is featured on one wall.

Clients and would-be clients drop by for prearranged visits and consultations, but Mr. Godmer tries to keep visiting hours within reasonable limits, and is also careful to maintain a firewall between the public and the private spheres.

For the official launch of the space last October, Mr. Godmer stuck cards on the walls next to the various design elements, similar to the explanatory notes adjoining artworks in a gallery, with information on the materials used and the artisans and suppliers involved.

“I used to rent an office but I wanted my own space and not have to be working on the countertop in the kitchen. I also wanted to be able to receive my clients in an actual living space,” he said. He is keen on providing them with an authentic experience, something he feels is superior to visiting an artificial showroom.

Story continues below advertisement

The master bedroom features a Floyd platform bed.

Maxime Brouillet/Maxime Brouillet

The private space on the third floor consists of two bedrooms and a bathroom. The centrepieces of the sparsely furnished master bedroom are a Floyd platform bed and free-standing full-length mirror.

Much of Mr. Godmer’s attention these days is focused on clients’ primary and secondary residences. One recent project – Résidence Elmwood – involved a major revitalization of a Victorian two-storey home in the Montreal borough of Outremont. In similar fashion to the redo at Maison-Boutique Coloniale, which was completed last year, the mission was to strike a balance between the traditional and the contemporary.

The Maison-Boutique is also intended to be a meeting place for cross-disciplinary ventures involving designers, architects, artisans and suppliers. “I want to break down barriers between the different disciplines and get everyone around the table in a convivial frame of mind,” Mr. Godmer said.

Your house is your most valuable asset. We have a weekly Real Estate newsletter to help you stay on top of news on the housing market, mortgages, the latest closings and more. Sign up today.

Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

To view this site properly, enable cookies in your browser. Read our privacy policy to learn more.
How to enable cookies