Skip to main content

Toronto Real Estate A Bloorcourt loft renovation that steps beyond the ordinary

The Bloorcourt Village loft of Berj and Laura Bannayan.

Scott Norsworthy

Pity poor architects forced to crank out suburban box stores and warehouses: Adjust the floor plan, add walls, doors, sprinklers, and stamp, stamp, stamp, out like doughnuts. Sure, they pay the bills, but like the doughnut-maker who’s never allowed to shake a few rainbow sprinkles onto his or her creations, the repetition must surely cause a cartoon storm cloud to hover over their heads.

Toronto architect Wanda Ely, on the other hand, is rich in metaphorical sprinkles, because she tackles challenging projects for interesting clients. And, since there is nothing more challenging that reworking a small space filled with vintage quirks and crannies, Ms. Ely was happy when an old friend from the University of Waterloo, Berj Bannayan, looked her up a few years ago.

Mr. Bannayan had been living in his Bloorcourt Village loft for a number of years (first as a bachelor, then with his wife, Laura, an artist), but was getting increasingly frustrated since it was “not a very good use of space.” Indeed, although there were 1,000 square feet to play with (700 on the main level and 300 above), there were two living rooms (one hardly used), a tiny galley kitchen, and only one small bathroom.

Story continues below advertisement

The master bedroom can be closed off from the rest of the ground floor by a series of folding doors.

Scott Norsworthy

“It was designed by, I don’t know, people who fell on their heads,” quips Mr. Bannayan, a film visual-effects professional who is currently working on Game of Thrones and the new X-Men movie.

In 2013, the couple moved out so they could renovate. A friend did the design. Thinking “how hard can it be?” Mr. Bannayan took on the demolition himself, but owing to a number of factors, including a sick parent, the project was abandoned and “a lot of money wasted, a lot of effort, wasted,” he remembers.

So, what to do? They liked the Liberty Village condo they’d purchased, so discussion of doing a “quick IKEA reno” of the Bloorcourt property was discussed. But the space’s many, quirky attributes kept pulling them back: It’s in a two-storey building, so no neighbours above or below; it’s one of only 10 units in a former bakery built in the early 20th century; it’s tucked into a low-rise, residential neighbourhood; it has a massive, private deck; and it’s minutes to walk to Bloor Street shopping.

That’s when Ms. Ely received a quick missive: “I think your e-mail was, ‘I’ve got a dream project for you if you’re up for it,’ so we had lunch and caught up,” she laughs, looking over at Mr. Bannayan as he tops up her glass with white wine.

The two decided that the only way to proceed was to start from scratch, removing all traces of the botched reno, plus the original renovation from felt factory (it’s most recent incarnation) into condominium units in the early-1980s, which had been done with “builder standard” finishes. And before any sketches were drawn, Ms. Ely said: “Tell me about you guys, tell me how you live, tell me what’s important to you.”

The Bannayans wanted warm lightning in the bathrooms.

Scott Norsworthy

And a lot of things particular to the Bannayans were discussed, including Ms. Bannayan’s love of baking and her double gas oven, bathroom lighting temperature, the Urban Cultivator (the size of a bar fridge, seedlings take root in a self-watering environment), a wall large enough for a beloved piece of art, or the series of folding doors that either open the master bedroom to the ground floor or form a pleasant wall while entertaining. Even items such as surface textures, door pulls, and levels of gloss were discussed.

“There was a lot of minutiae in this project that, I think, all of us quite enjoyed,” the architect confirms.

Story continues below advertisement

A Leslieville home becomes a sunshiny tribute to a late grandmother

John Lingwood, the Waterloo Region’s prolific Modernist

Toronto couple builds unique house using rules from condo living

The couple wanted a powder room in addition to the master bathroom.

Scott Norsworthy

Larger items of discussion involved the couple’s need for a powder room in addition to the master bath, a wood-burning fireplace, and ample storage wherever it could be shoehorned in, whether via under stairs where bicycles can sleep, or custom millwork completely surrounding the bed – “I was thinking train car or airplane, that kind of cool, compact design,” Ms. Ely offers – or as kitchen cabinets that climb, Tetris-like, all the way to the loft (Mr. Bannayan insists that only a few are inaccessible).

A slat wall separates the entrance from the kitchen and dining area.

Scott Norsworthy

But that’s not to say Ms. Ely wasn’t able to spread her design wings. She did, and the results are striking, even at the front door. Rather than revealing all secrets at once, the entry-sequence has guests arriving in a low-ceilinged foyer with a view of a slat wall that offers a peek at the staircase. Turning to one’s left, the kitchen island is spotted, along with the airy space above.

Scott Norsworthy

The airy kitchen features geometric backsplash tiles and cabinets finished with raw metal.

Scott Norsworthy

Walk in a little further and the eye will be drawn to the Tetris-cabinets, but not only for their height: While some are finished in white, others sport raw metal surfaces with waterjet marks that resemble bookmatched wood (indeed, they had to be taken from one sheet). Backsplash tile is eye-catching grey geometric, which picks up on the new radiant-heated concrete floor and the purple-grey tinted exposed brick, formerly a standard Toronto orangey-red.

Scott Norsworthy

The living room features a Douglas fir ceiling and a glass wall that opens to the spacious deck.

Scott Norsworthy

Upstairs in the living room, visuals are softened by the Douglas fir ceiling, high-efficiency wood stove, and a television that tucks into cabinetry so it doesn’t dominate during conversation. A few steps up, the glass wall opens to a deck-with-hot-tub so spacious and cottage-like, it’s hard to believe it’s near a subway line.

“I don’t know that either of us would’ve chosen, just out of the blue, anything that’s in here,” Mr. Bannayan says, “because we wouldn’t have known it was a thing; good lord, the metal-wrapped cabinets, which are some of my favourite [things] in here, I wouldn’t have even imagined that we could do it. In my head, cabinets were wood.

“It came together in ways that I don’t think we imagined when we started the process.”

Story continues below advertisement

A pity more folks don’t let architects sprinkle some sunshine into their lives.

Your house is your most valuable asset. We have a weekly Real Estate newsletter to help you stay on top of news on the housing market, mortgages, the latest closings and more. Sign up today.

Report an error Editorial code of conduct
Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

Cannabis pro newsletter